Следвайте Гласове в ТелеграмПремиерът на България Николай Денков и държавният глава

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПремиерът на България Николай Денков и държавният глава
Коментари Харесай

Зеленски: Благодаря на България, че е противник на политиката на геноцид на Русия

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Премиерът на България Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещаване у нас, подписаха в Министерския съвет взаимна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. 

Малко по-късно делегациите на двете страни подписаха и меморандум за взаимно съдействие в региона на енергетиката.

„ Чест е да съм тук. Радвам се да посетя страната ви. Много е значимо, че в тази морална кризав Европа, България е бранител и съперник на политиката на геноцид, която Русия води против нос. Отношението към Русия в другите страни не е еднопосочно, това е животът, на хората постоянно им мъчно да признават действителността на злото, изключително, когато не са се срещнали с него. Когато няколкохиляди километри ни разделят, когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойствие поради непрестанното нахлуване, съветския гнет, тогава е елементарно да се отхвърли мисълта за осъщественото от Русия. Благодаря на България за поддръжката "

Това сподели украинският президент Володимр Зеленски след срещата си с премиера акад. Николай Денков.

" На нашата земя пристигнаха съветски окупатори, те избиват, изтезават и отвличат украински деца. Разделят ги със фамилиите им и се пробват да ги научат на злоба. разчитаме на съдействието си с България. То към този момент ни оказа помощ да защитим доста хора, ще продължим диалозите изключително във връзка с рехабилитацията на бойци в България и в образованието на медици ", сподели украинският президент.

" Трябва да защитим хората от ценови рецесии, веселя се, че енергетиката става един от целите на съдействието ни. Разчитаме към началото на договарянията за участие на Украйна в Европейски Съюз, подписахме и съглашение за интеграцията ни в НАТО. Лично съм признателен и за формулата на мира. Искам да отбележа присъединяване на България - към този момент започнахме съвещания на равнище посланици и съветници. Засега още не е избран дипломат на България в Украйна и през днешния ден ще приказвам с президента на България, поканвам страната ви за срещата на върха, която приготвяме. Благодаря ви и високо правя оценка приема на наши хора тук. Това беше доста комплициран миг за нашата страна. С огромна признателност съм към всички хора, за убежището, за поддръжката. Украйна в никакъв случай няма да не помни, че в подобен тежък миг, вие сте с нас ", добави Зеленски.

" За мен е наслаждение да Ви посрещна в София и да изразя персонално своята и на българското поддръжка на Украйна в битката съветската експанзия. България е поредна в поддръжката за суверенитета и независмостта на Украйна. Убедени сме, че самостоятелна и суверенна Украйна е основна за евроатлантическата сигурност и сигурността в района ". Това съобщи министър председателят Николай Денков в взаимната конференция с украинския президент Володимир Зеленски в Министерския съвет.

" Русия би трябвало да се изтегли абсолютно от украинската територия от интернационално приетите граници и да понесе отговорност, в това число за военни закононарушения. Украйна заема значимо място във външнополитическите цели на България, поради историческата, културната, езикова и географска непосредственост сред двете страни. Освен това в Украйна се намира най-голямата българска историческа общественост зад граница. Поради всичко това, страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора единствено на няколкостотин километра от нас ", съобщи Денков.

Малко по-рано министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна в Министерския съвет.

Украинският президент кацна у нас в 12:04 часа. Той пътува от Кишинев с държавния аероплан Ербъс LZ-AOB. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба също е част от делегацията му.

Зеленски ще се срещне също с управленията на парламентарните групи, вносители на плана на декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО. Очаква се да се срещне и с президента Румен Радев.

Източници: " 24 часа ", dariknews.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР